Landgoed Wassenaar
Landgoed Wassenaar
Het ontwerp van het landgoed refereert aan de structuur en de beelden die horen bij de binnenduinrand

Opdrachtgever

Particulier

In samenwerking met

Piet Oudolf en Dok Architecten

Locatie

Wassenaar

Fotograaf

Arjen Schmitz

Het landgoed is een 6 hectare groot privaat landgoed dat is gelegen aan de binnenduinrand van Wassenaar. "Gegrondvest" op de relicten van een historisch landgoed is een eigentijds vormgegeven landgoed ontworpen dat op een vanzelfsprekende wijze aansluit bij de nieuwe bebouwingen op het terrein (ontwerp door Liesbeth van der Pol, DOK architecten). Het project is door Deltavormgroep in samenwerking met Piet Oudolf ontworpen en door Deltavormgroep uitgewerkt tot bestek en uitvoeringstekeningen.

 

Het ontwerp van het landgoed refereert aan de structuur en de beelden die horen bij dit deel van de binnenduinrand. Kenmerkend voor dit gebied is het contrast tussen duidelijk vormgegeven onderdelen van diverse (historische) landgoederen en de ruigere beplantingen die bij de duinen horen. In het ontwerp komt dit tot uiting door een aantal strak vormgegeven elementen rond de woning en een meer natuurlijk extensief beeld aan de buitenzijde.

 

Bij het ontwerp van het meer extensieve deel van het park is samengewerkt met specialisten op het gebied van natuurlijke beplantingen, Piet Oudolf en Hein Koningen. Op basis van hun adviezen is gekozen voor een specifieke opbouw van het bodemprofiel, afhankelijk van het gewenste beplantingsbeeld. Dit betekende bijvoorbeeld dat op die delen van het project waar bloemrijke graslanden zijn gedacht alleen zand wordt aangebracht dat wordt ingezaaid met een specifiek samengesteld mengsel van (gras)zaden. De beplanting die hierbij ontstaat heeft niet alleen een natuurlijk karakter, maar is ook extensief in onderhoud (slechts één tot twee maal per jaar maaien).

Deel artikel:

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in.