De Omloop Leeuwensteyn
De Omloop Leeuwensteyn
Een stadse circulaire buurt met een groene oase en innovatief karakter.

Opdrachtgever

AM

In samenwerking met

Mees Visser architecten, Bureau Stadsnatuur, Merosch, Van der Tol en Koopmans TBI

Locatie

Leeuwensteyn Utrecht

Datum uitvoering

2023-2024

De gemeente Utrecht heeft De Omloop geselecteerd voor kavel 13a Leeuwensteyn, een nieuwe woonbuurt aan het Amsterdam-Rijnkanaal. De Omloop is een bouwblok met 44 woningen met daarin een centraal gelegen gemeenschappelijke binnentuin, die de bewoners stimuleert om te tuinieren, te verblijven in de buitenlucht en elkaar te ontmoeten. De naam De Omloop verwijst naar een gesloten watersysteem en ecosysteem.

Het ontwerp is vernieuwend door de slimme inrichting van de binnentuin. Zo heeft het plan een gesloten waterkringloop en een wadi die bij piekbuien kan vollopen en het water vast houdt. En de paden in de binnentuin zijn water doorlaatbaar.

Tussen de woningen komt in de buitenlucht een glazen kas van hergebruikt materiaal, die te gebruiken is door toekomstige bewoners voor ontmoeten en het opslaan van bijvoorbeeld tuingereedschap. De beplanting van de binnentuin bestaat uit diverse insectvriendelijke beplanting en soorten van de Utrechtse soorten lijst en wordt er een bijenwand aangelegd.

 

/

Iedere woning heeft een sterke verbinding met het boomrijke hof. De gehele inrichting van de tuin stimuleert ontmoeten en bewegen van bewoners.

Doorsnede wadi.

Doorsnede binnentuin.

Deel artikel:

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in.