Maanplein Den Haag
Maanplein Den Haag
Kenmerkend voor Maanplein is een reeks verschillende tuinen met een gedetailleerde en afwisselende beplanting

Het project Maanplein is onderdeel van een grotere ontwikkeling, waarbij het bedrijventerrein de Binckhorst in Den Haag wordt getransformeerd tot een gebied met een afwisseling van wonen, kantoren en bedrijvigheid. Op het Maanplein, het voormalige hoofdkantoor van de KPN, worden binnen deze transformatie met name woningen en een klein aandeel retail gerealiseerd in de voormalige kantoorgebouwen.  

De realisatie van het project vindt plaats in een aantal fases. De eerste fase is reeds in 2019 opgeleverd, terwijl de uitvoering van de tweede fase, het Hoekblok en de woontoren Maanplein 110, in 2023 is voorzien. Om binnen deze fasering een coherent plan te kunnen realiseren wordt gewerkt vanuit een masterplan. Centrale ambitie is het creëren van een groene en veilige omgeving voor zowel de bewoners, als de medewerkers en bezoekers van de bedrijven op het Maanplein. Belangrijke aspecten hierbij zijn functionaliteit, duurzaamheid en biodiversiteit. 

Tussen de voormalige kantoorgebouwen heeft de open ruimte een groen karakter en is ingericht als park. Het nieuwe ontwerp voor de terreininrichting van het Maanplein voegt aan de bestaande ruimtelijke structuur een meer op de woonfunctie gerichte “laag” toe. Kenmerkend voor deze laag is een reeks verschillende tuinen met een gedetailleerde en afwisselende beplanting. Op deze wijze ontstaat rond de woongebouwen een divers en daarmee aantrekkelijk woon en verblijfsgebied.

De centraal door het gebied geprojecteerde boulevard vormt ook binnen het nieuwe ontwerp een belangrijke verbindende structuur. Langs deze as zijn de verschillende groene ruimtes geordend en liggen de belangrijkste (retail) functies. Daarnaast verankert de boulevard het project in de wijdere omgeving van de Binckhorst, waarbij het enerzijds aansluit op de kade langs de Binckhaven en anderzijds een directe verbinding vormt het stationsgebied van Voorburg.

/
Deel artikel:

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in.