Masterplan dorpshart Ter Aar
Masterplan dorpshart Ter Aar
Plannen voor de herstructurering van een dorpscentrum, ontwikkeld op landschappelijke dragers.

Opdrachtgever

Kavel Vastgoed & Gemeente Nieuwkoop

In samenwerking met

GROOSMAN (architecten), Maakdestad (participatie & proces), BURO BOOT (civiele techniek) en Goudappel (mobiliteitsadiviseur)

Locatie

Ter Aar

Datum uitvoering

2022-heden

De gemeente Nieuwkoop maakt samen met ontwikkelaar Kavel Vastgoed plannen om het dorpshart van Ter Aar te vernieuwen. Hierin worden ideeën, wensen en ambities van inwoners, vastgoedeigenaren en ondernemers meegenomen. Deltavormgroep heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de gebiedsvisie en het masterplan voor de openbare ruimte. Naast de bestaande mogelijkheid om boodschappen te doen, wordt er in de toekomst ook ruimte gecreëerd om aangenaam te verblijven op het Markt- of Horecaplein in het centrumgebied. Bovendien zullen er nieuwe woningen worden toegevoegd, waaronder op de locatie van de gesloopte sporthal 'De Vlinder'. Een mix van functies, zoals horeca, winkels en de markt krijgen een plek aan het nieuwe winkelrondje, een logische route in de vorm van een 'achtje' die de twee pleinen met elkaar verbindt. Door het toevoegen van een nieuwe entrees wordt de bereikbaarheid te voet, per fiets en auto verbeterd.

 

Ter Aar bevindt zich aan het Aarkanaal in een voormalig polderlandschap. Het masterplan bouwt voort op de landschappelijke dragers uit het verleden. Zo wordt er in de nieuwe bestrating een lijnenpatroon aangelegd, dat verwijst naar het voormalige slotenpatroon. Deltavormgroep onderscheid vijf landschappelijke dragers, met elk hun eigen karakter.

Dankzij de nauwe samenwerking van het team is er een goede duurzame basis gecreëerd, waarop diverse toekomstige uitwerkingen mogelijk zijn. Het masterplan is een flexibel en gefaseerd plan met een nauwkeurige inpassing van parkeervoorzieningen en water- en groenelementen.

 

Bekijk hier de samenvatting en het masterplan of volg de ontwikkeling van het project op de website van de gemeente Nieuwkoop.

/
Deel artikel:

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in.