Valley Zuidas Amsterdam
Een bijdrage aan de broodnodige vergroening van de Amsterdamse Zuidas
Valley Zuidas Amsterdam
227 bomen en heesters, 12846 vaste planten en 391 klimplanten

Opdrachtgever

EDGE

In samenwerking met

MVRDV, Piet Oudolf, Wencop Hoveniers, Van Rossum, BCVA, Inbo en DGMR

Locatie

Zuidas Amsterdam

Fotograaf

Ossip van Duivenbode

Datum uitvoering

2022

Het project dankt zijn naam aan de publiek toegankelijke terrasvormige vallei die zich tussen zijn drie torens vormt. De drie toppen van Valley met verschillende hoogtes reiken tot maximaal 100 meter, elke woning aan de valleizijde heeft een balkon met een plantenbak.

Vanaf straatniveau leidt een voetgangersroute langs terrassen en daktuinen, naar het centrale vallei-gebied verspreid over het 4e en 5e niveau. Verschillende sferen van een bloeiende vallei langs de trapopgangen tot een boszone op de 4de en 5de verdieping met waterspiegel zijn aanwezig.  Deltavormgroep zorgde voor de technische opbouw van de 370 plantenbakken, in samenwerking met Piet Oudolf is alle vegetatie ontworpen.

 

'Geen enkele verdieping of plantenbak is hetzelfde'

De onderste verdiepingen zijn grotendeels beplant met bomen en een mix van vaste planten en grassen in verschillende systemen. Een matrixbeplanting wisselt af met blokbeplanting. De hogere  verdiepingen zijn voorzien van sterkere soorten met waarbij de heesters en bomen ook klein zijn aangebracht zodat deze samen opgroeien. In totaal bezetten ruim 271 jonge bomen en struiken en circa 13.500 vaste planten en grassen de natuurstenen plantenbakken, samen goed voor totaal 220 verschillende plantensoorten. De komende jaren zal het gebouw uitgroeien tot de weelderige uitstraling van de visie van het ontwerpteam terwijl het groen blijft groeien.

/

De biodiversiteit van dit landschap wordt verder ondersteund door vogel- en vleermuiskasten en diverse bijen- en insectenhotels. De bomen en planten op de terrassen worden onderhouden met behulp van een automatisch irrigatiesysteem en door "geveltuiniers" en zullen een positieve invloed hebben op het welzijn van de mensen die in Valley wonen en werken.

 

Valley heeft de volgende awards gewonnen:

  • - Amsterdamse Nieuwbouwprijs
  • - CTBUH Annual Awards - Best Tall Building, Europe "Award of Excellence"
  • - CTBUH Annual Awards - Best Tall Building under 100m
  • - Emporis Skyscraper Award
  • - Archello Award Beste Woontoren van het jaar 2023
Deel artikel:

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in.