Museumtuin Vandalorum Zweden
Nieuwe groene entree voor het museum Vandalorum
Museumtuin Vandalorum Zweden
27000 vaste planten, 25000 bollen, 44 bomen en heesters

Opdrachtgever

Museum Vandalorum

In samenwerking met

Piet Oudolf

Locatie

Varnamo Zweden

Fotograaf

John Nelander

Datum uitvoering

2023

Aan de rand van het stadje Värnamo in het zuiden van Zweden vind je Vandalorum, een museum dat kunst en design van dit moment presenteert. Het is een levendig museum die jaarlijks 10-15 unieke tentoonstellingen presenteert met hedendaagse ontwerpers en kunstenaars, zowel Zweeds als internationaal.

 

De gebouwen, die doen denken aan de monumentale schuur die ooit het terrein domineerde, zijn gebouwd volgens een origineel concept van de bekroonde Italiaanse architect Renzo Piano. Het interieur is ontworpen door de IJslandse architect Sigurdur Gustafsson. Een van de vier schuren van Vandalorum is de thuisbasis van Smålands Konstarkiv, wiens tentoonstellingen voornamelijk kunstenaars uit Småland belichten.

 

/

Voor het gehele terrein rondom het museum is een nieuw ontwerp gemaakt in samenwerking met Piet Oudolf. Voor de eerste fase is gekozen om eerst een nieuwe groene entree voor het museum te realiseren. Dit bestaat uit een 10 tal nieuwe borders rondom de entree met een nieuwe parkeerplaats. Voor de borders is een ontwerp gemaakt door Piet Oudolf en deze zijn in het voorjaar van 2023 aangelegd en aangeplant met 25000 vaste planten. In het najaar van 2023 zijn er nog eens 2000 extra vaste planten geplant, 24000 bollen de grond in gegaan en 44 bomen en heesters geplant.

 

Daarnaast gaat het museum de komende jaren een aantal schuren erbij bouwen en zal er tussen deze schuren een nieuwe binnentuin ontstaan aan de achterzijde van het gebouw. En in de toekomst kan er rondom de gebouwen een wandeling worden gemaakt. Deze zal gaan lopen door nieuw bloemrijk grasland met groepen bomen en een grote waterpartij.

Onderstaand is het ontwerp te zien van de eerste fase. De beplantingsvakken zijn een ontwerp van Piet Oudolf. Op zaterdag 16 september 2023 is fase 1 van de tuin feestelijk geopend. Iedereen die interesse heeft kan nu een bezoek brengen aan de tuin. In het najaar zullen er nog bollen. bomen en heesters worden geplant.

Deel artikel:

Ontvang onze nieuwsbrief

Vul je e-mailadres in.